Manden, der kravlede op i højden

Fotografering af arkitektur og bygninger er ofte en balancegang mellem rum, form, komposition og teknik. Og ikke uden fysiske udfordringer i bl.a. urbane områder. Mød manden bag kameraet.

Juni 2022

Hvorfor klatrer en voksen mand rundt oppe på skolens legepladsstativ? På strømkasser og stilladser i byens rum? Det kunne måske lyde som en underlig adfærd, men er det egentlig ikke. Ikke når det handler om fotografi. Om at få det bedste, professionelle billede ud af øjeblikket. Af arkitektur, af en bygning, en facade eller bare en solafskærmning:

-Det første, jeg ser efter, når jeg er ude at fotografere, er om der er et sted, hvor jeg kan komme lidt op i højden. Særligt hvis det er et højt byggeri, så er det vigtigt at komme et par meter op i luften. Derfor bliver det ofte til klatring på legestativer og strømkasser, siger Eskil Roll, og fortsætter:

-Afstand er også vigtigt, så man har mulighed for at skyde med en 50 mm linse. Det ser altid bedst ud, når du får kombineret den rigtige afstand og højde, så du kan bruge det rigtige objektiv. Det kan ofte være en udfordring i urbane områder.

Læs også: Fra hippiemøbler til forretningsudvikling

Fang øjeblikket
Sådan lyder det fra den norke fotograf Eskil Roll, som har mange års erfaring som professionel fotograf med fokus på arkitektur og bygninger, udefra og indefra.

Han ved om nogen, at et billede ikke bare er et billede. Der ligger hver gang valg og overvejelser bag. På den måde er fotografi også en fortolkning. Så hvordan holder man en samvittighedsfuld balance mellem afbildning og fortolkning?

-Jeg ønsker at fremstille arkitektur ærligt og upoleret. Med fokus på de materielle kvaliteter. Det er vigtigt at finde tidspunkter med godt lys. Og øjeblikke med færrest mulige visuelle forstyrrelser. Så man får det bedste udgangspunkt for efterarbejdet i Photoshop, siger Eskil Roll, og fortsætter:

-For mig er det også vigtigt ikke at bruge for meget vidvinkel, da det forvrænger bygningens proportioner. I efterarbejdet er det centralt at afbalancere lys og mørke områder af billedet. Rette linjer ud. Fjerne uønskede elementer som skader, pletter og snavs. I det endelige resultat er det den vide balance og udsnittet, der er den endelige finish, som gør den store forskel.

Vejr, styring, modlys – og Photoshop
Men hvorfor er solafskærmning interessant at fotografere? Hvordan få den til at indgå naturligt som en del af et bygnings-, interiør- eller arkitekturfotografi?

-Noget af det interessante ved at fotografere solafskærmning og bygninger sammen er, at man må arbejde med vejret. Nogle gange er der behov for sol, hvis der er tale om automatiske systemer uden mulighed for styring. Det kan være udfordrende at planlægge her i Norden pga. ustabilt vejr, siger Eskil Roll.

Der også et udfordrende fototeknisk element i at fotografere solafskærmning og gardiner indendørs. Der er ofte modlys. Så laver jeg flere eksponeringer pr. billede og bruger en del tid på efterarbejdet i Photoshop. Når resultatet bliver godt, så er dét en tilfredsstillende proces.

Brug den lave sol
Hvilken rolle spiller lyset i dit arbejde med fotografering af bygninger og solafskærmning?

-Specielt med fotografering af solafskærmning er lyset meget vigtigt. Det er ofte bedst om morgenen, hvor man kan bruge den lave sol som effekt til at blænde baggrunden ud. Og om sommeren har vi jo lange aftener og nætter i Norden, hvor lyset kan være fantastisk til fotografering.

Når man ser tingene ovenfra
Hvordan ser fremtiden ud for fotografiet? Nye tendenser?

-I fremtiden tror jeg, at der kommer større konkurrence fra teknologien. Med kameraets udvikling, Al Smartphones og stadig billigere teknologi. Der er også et tydeligt fokus på levende billeder, ligesom filmklip har fået en stor rolle i det visuelle landskab.

Sådan lyder det fra Eskil Roll, der ser rum og form, komposition og teknisk kvalitet som sine nøgleord som fotograf.

Der er med andre ord talrige perspektiver, også fremtidsperspektiver, når det gælder fotografering af arkitektur, bygninger og solafskærmning. Og der er udfordringer.

Men der er til stadighed også fordele og nye perspektiver at hente, hvis man ser tingene ovenfra. Nogle gange er det bare nødvendigt at kravle lidt op i højden for at se dem.

Fotograf Eskil Roll (f. 1980) er født i Trondheim i Norge, uddannet fra Arkitektskolen i København og har siden hen fokuseret på kunst og fotografi, herunder talrige fotoserier af bygninger og solafskærmning.

Læs også: På sporet efter morgendagens energivenlige huse