Arkitektur

Manden, der kravlede op i højden

Fotografering af arkitektur og bygninger er ofte en balancegang mellem rum, form, komposition og teknik. Og ikke uden fysiske udfordringer i bl.a. urbane områder.

For hvad laver en professionel fotograf oppe på skolens legepladsstativ? På strømkasser og stilladser i byens rum? Lær mere om fotograferingens kunst her. 

Mød manden bag kameraet i nyt interview om bl.a. højde, afstand, lys og legestativer. Arkitekturfotografi, der kræver sin mand.

LÆS INTERVIEW

Et modsvar til energipriser på himmelflugt

I Skandinavien er vi kendt og anerkendt for vores enkle, stringente linjer i arkitekturen. Men vores store glasflader kan også give betydelige udfordringer med energi og indeklima. 

Og når energipriserne samtidig stiger eksponentielt, så bliver fordelene ved udvendig solafskærmning iøjnefaldende.

Læs artiklen om bl.a. fordelene ved at indtænke udvendigt monteret solafskærmning fra starten af byggeprojektet både i privatboligen og i erhvervssammenhæng.

LÆS ARTIKLEN

Akustik, lys og luft skal understøtte arkitekturen

Der skal være forskel på den akustiske oplevelse i forskellige rum, ellers bliver det en flad fornemmelse at bevæge sig igennem en bygning.

Det mener Søren Vestbjerg Andersen, Swecos akustikafdeling Acoustica, og fremhæver, at rum og bygninger gerne må overraske og inspirere. 

Se meget mere i interviewet om bl.a. den gode akustiske oplevelse, det essentielle samarbejde med arkitekterne og vigtigheden af at have oplevelsen frem for regler og lovkrav i centrum.

LÆS MERE

Arkitekturen som ligeværdigt princip i bæredygtighed

Arkitekt MAA og partner i CUBO Lars Juel Thiis mener, at vi i langt højere grad skal inddrage de blivende æstetiske og kulturelle værdier som parametre i bæredygtigheden.

Æstetik, holdbarhed og miljøpåvirkning skal være de ligeværdige, bærende principper i bæredygtighed. Det understreger Lars Juel Thiis i denne artikel, og påpeger:

”Hvad hjælper det med en bygning, der nok er bygget af bæredygtige materialer, men som ser ud ad pommern til og bliver revet ned inden for en overskuelig årrække? Så meget for dén bæredygtighed!"

LÆS MERE 

Arkitektur med lavenergi har brug for nye strategier

En nuanceret, forbedret designproces og differentiering mellem sommer og vinter bør være grundlaget for nye lavenergistrategier.

Det mener arkitekt MAA, Ph. d. Rob Marsh, i vores interview med bæredygtighedschefen hos C. F. Møller Architects.

"Man har temmelig enøjet fokuseret på at minimere vinterens opvarmningsbehov, hvorimod sommerforholdene er blevet overset."

LÆS MERE 

"Vi skal tænke facader på en helt ny måde"

Hvordan kan en facade være konstrueret om 10-20 år? Hvordan bliver den multifunktionel? Og hvordan vil den se ud? Stort potentiale i udviklingen af nye former for dynamiske facader.

”Det basale spørgsmål er, om vi vil konstruere facader, der udnytter de faktorer, der har indflydelse på indeklimaet. Eller om vi fortsætter med at skabe indeklima med energiforbrugende teknik.”

Se mere om emnet i vores interview med arkitekt og Ph. D. Torsten Sack-Nielsen, forskningsleder på forsknings- og udviklingscenter VIA Byggeri, Energi, Vand og Klima, Via University College. 

LÆS MERE