Energi

Solafskærmning som fremtidens førstevalg

Et nyt internationalt studie fra Guidehouse sammenligner for første gang direkte solafskærmning med aircondition i forhold til indeklima og energi i bygninger.

Her påpeges det bl.a., at solafskærmning kan reducere energiforbruget i europæiske bygninger med op til 60 % omkring år 2050.

Forebygge 100 mio. tons CO2-emissioner. Og spare 285 mia. Euro. Undersøgelsen retter søgelyset mod nødvendigheden af solafskærmning som førstevalg før aircondition i fremtidens bygninger.

LÆS MERE

På sporet efter morgendagens energivenlige huse

Set i krystalkuglen er den udvendige udgave den klart mest energieffektive form for solafskærmning til fremtidens byggeri.

Det gælder både i forhold til godt indeklima og energiforbruget, som skal reduceres kraftigt for at opfylde de bæredygtige ambitioner.

Læs vores artikel om at holde det arkitektoniske fokus skarpt. Om at sænke energiforbruget og undgå greenwashing. Og om at se bæredygtighed i det store billede.

LÆS ARTIKEL

Fremtidens grønne bygninger har udvendig solafskærmning

Det kan siges kort. Udvendig solafskærmning er en basal forudsætning for et godt indeklima. Både i forhold til energi, klima, komfort og sundhed er det den mest effektive løsning. 

Den kan forbedre vores indeklima og velbefindende væsentligt. Ikke mindst på vores nordlige breddegrader med vores talrige bygninger med store glasflader.

Det kalder på en opfordring. Tænk langsigtet. helhedsorienteret. Og brug udvendig solafskærmning bl.a. af hensyn til vores velvære i fremtidens grønnere huse.

LÆS MERE

EU sætter nye standarder for reduktion af drivhusgasser

Mod et højere mål med solafskærmning. EU sætter nu barren højere for reduktionen af drivhusgasser frem mod år 2030. Det har følger også i byggeriet.

Den nye strategi angår tilpasning til klimaforandringer i EU, og ambitionerne gælder også byggebranchen inkl. reduktion af airconditioning og overophedning.

Her bliver solafskærmning en vigtig og nødvendig del af svaret på fremtidens udfordringer, og tiltaget bydes velkommen af Es-So, den europæiske solafskærmningsorganisation.

LÆS MERE

Hold varmen ude og energien nede med ét greb

Det er nok ikke det første, man tænker på, når man starter feriebilen og kører sydpå for at tanke sol. Og coronaen ligger sikkert stadig langt længere fremme i bevidstheden.

Men når hverdagen lander, ferieboligen er skiftet ud med et kogende kontor, og indeklimaet generelt kalder på forandring, så melder behovet for et bedre indemiljø sig også hurtigt for de fleste.

Hvis man stiller spørgsmål til et samlet bud på at løse udfordringerne med indeklima og energi, så giver udvendig solafskærmning et overraskende klart svar. 

LÆS MERE

Et modsvar til energipriser på himmelflugt

I Skandinavien er vi kendt og anerkendt for vores enkle, stringente linjer i arkitekturen. Men vores store glasflader kan også give betydelige udfordringer med energi og indeklima. 

Og når energipriserne samtidig stiger eksponentielt, så bliver fordelene ved udvendig solafskærmning iøjnefaldende.

Læs artiklen om bl.a. fordelene ved at indtænke udvendigt monteret solafskærmning fra starten af byggeprojektet både i privatboligen og i erhvervssammenhæng.

LÆS ARTIKLEN

Win-win for indeklima og energi i BR20

Både kravene til indeklimaet og energiforbruget får en ekstra tand i BR20. Seniorforsker Kjeld Johnsen, SBI, mener, at hvad der er godt for brugeren også ofte er godt for energien.

Til gengæld påpeger han, at arkitekterne endnu ikke helt har forstået betydningen af solafskærmning - både i forhold til indeklima og energiforbrug.

"Æstetikken overtrumfer stort set altid andre forhold, og arkitekterne synes ofte, at det skæmmer bygningen, når den udvendige solafskærmning skal integreres i de store glasfacader."

LÆS MERE 

Sundhed som drivkraft for bedre byggeri

Skal vores energieffektive bygninger være sunde? Eller skal vores sunde bygninger være energieffektive? Arkitekt MAA, Ph.d. Carlo Volf er ikke i tvivl.

Bygningsfysikkens gyldne principper skal genopdages og danne grundlaget for en helhedstænkning, når nyt byggeri planlægges. Vi fejler, når vi ikke ser det samlede billede.

Derfor skal fokus være på, hvordan elementer som lys, luft og materialer arbejder sammen og dermed understøtter det sunde byggeri. 

LÆS MERE