Facader

Solafskærmning som fremtidens førstevalg

Et nyt internationalt studie fra Guidehouse sammenligner for første gang direkte solafskærmning med aircondition i forhold til indeklima og energi i bygninger.

Her påpeges det bl.a., at solafskærmning kan reducere energiforbruget i europæiske bygninger med op til 60 % omkring år 2050.

Forebygge 100 mio. tons CO2-emissioner. Og spare 285 mia. Euro. Undersøgelsen retter søgelyset mod nødvendigheden af solafskærmning som førstevalg før aircondition i fremtidens bygninger.

LÆS MERE

På sporet efter morgendagens energivenlige huse

Set i krystalkuglen er den udvendige udgave den klart mest energieffektive form for solafskærmning til fremtidens byggeri.

Det gælder både i forhold til godt indeklima og energiforbruget, som skal reduceres kraftigt for at opfylde de bæredygtige ambitioner.

Læs vores artikel om at holde det arkitektoniske fokus skarpt. Om at sænke energiforbruget og undgå greenwashing. Og om at se bæredygtighed i det store billede.

LÆS ARTIKEL

"Vi skal tænke facader på en helt ny måde"

Hvordan kan en facade være konstrueret om 10-20 år? Hvordan bliver den multifunktionel? Og hvordan vil den se ud? Stort potentiale i udviklingen af nye former for dynamiske facader.

”Det basale spørgsmål er, om vi vil konstruere facader, der udnytter de faktorer, der har indflydelse på indeklimaet. Eller om vi fortsætter med at skabe indeklima med energiforbrugende teknik.”

Se mere om emnet i vores interview med arkitekt og Ph. D. Torsten Sack-Nielsen, forskningsleder på forsknings- og udviklingscenter VIA Byggeri, Energi, Vand og Klima, Via University College. 

LÆS MERE

Dynamiske facader i praksis

Rapporten "Dynamiske facader i praksis" beskriver, hvordan en facade kan klassificeres efter de mange funktioner, den skal opfylde.

Dertil kommer vejledning i, hvordan energirammeberegninger med BE18 kan tage hensyn til facadens dynamiske egenskaber. 

Rapporten henvender sig til projekterende arkitekter og ingeniører som et arbejdsredskab og er udarbejdet af Frederik Blum Winther og Kjeld Johnsen fra Statens Byggeforskningsinstitut.

LÆS MERE 

En facade er essentiel for både bygning og bruger

En bygnings facade samler hele det arkitektoniske udtryk. Men ud over facadens æstetiske betydning, er den afgørende for bygningens økonomi, energi, varme og indeklima.

Udfordringen består i hver gang at forene faktorer, som alle påvirker hinanden. Facaden er bogstavelig talt bygningens ansigt mod verden og derfor essentiel også for bygherrens identitet.

Men facaden er ikke bare en skal, den har afgørende betydning for bygningens energiforbrug, økonomi og indeklima. Læs interview med facadespecialist Steen Elsted Andersen.  

LÆS MERE

Udvendig solafskærmning er langsigtet tænkning

Trætte og uoplagte børn i skolerne. Medarbejdere med nedsat koncentrations- og præstationsevne og flere sygedage. Unødvendige ekstraudgifter til ventilation og køling.

Rapporter påpeger, at konsekvenserne er til at få øje på, hvis ikke man har et fornuftigt indeklima. I skolerne, på arbejdspladserne og i landets boliger.

Omvendt styrker et godt indeklima både energi, lærings- og præstationsevne betragteligt. Og så tjener investeringer i udvendig solafskærmning sig hurtigt hjem.

LÆS MERE

 

Solafskærmningen understøtter bygningens æstetik

Med 20.000 m2 markerer Bestsellers domicil indgangen til Aarhus Ø på byens havnefront. Et kompleks af en række forskudte bygninger og forbundne med terasser og taghaver.

For arkitekterne hos C. F. Møller har man fokuseret facader mod Nord og syd med natursten, mens øst og vest er glasfacader, der behøver solafskærmning i form af 1.300 indvendige rullegardiner. 

-I forhold til glasfacaderne var det vigtigt, at etageadskillelserne ikke kom ud i facaden. Vi har derfor presset tingene til det yderste, og det gav ikke meget plads til at placere solafskærmningen...

LÆS MERE