Forskning

På sporet efter morgendagens energivenlige huse

Set i krystalkuglen er den udvendige udgave den klart mest energieffektive form for solafskærmning til fremtidens byggeri.

Det gælder både i forhold til godt indeklima og energiforbruget, som skal reduceres kraftigt for at opfylde de bæredygtige ambitioner.

Læs vores artikel om at holde det arkitektoniske fokus skarpt. Om at sænke energiforbruget og undgå greenwashing. Og om at se bæredygtighed i det store billede.

LÆS ARTIKEL

Vi skal tænke facader på en helt ny måde

Hvordan kan en facade være konstrueret om 10-20 år? Hvordan bliver den multifunktionel? Og hvordan vil den se ud? Stort potentiale i udviklingen af nye former for dynamiske facader.

”Det basale spørgsmål er, om vi vil konstruere facader, der udnytter de faktorer, der har indflydelse på indeklimaet. Eller om vi fortsætter med at skabe indeklima med energiforbrugende teknik.”

Se mere om emnet i vores interview med arkitekt og Ph. D. Torsten Sack-Nielsen, forskningsleder på forsknings- og udviklingscenter VIA Byggeri, Energi, Vand og Klima, Via University College. 

LÆS MERE

En facade er essentiel for både bygning og bruger

En bygnings facade samler hele det arkitektoniske udtryk. Men ud over facadens æstetiske betydning, er den afgørende for bygningens økonomi, energi, varme og indeklima.

Udfordringen består i hver gang at forene faktorer, som alle påvirker hinanden. Facaden er bogstavelig talt bygningens ansigt mod verden og derfor essentiel også for bygherrens identitet.

Men facaden er ikke bare en skal, den har afgørende betydning for bygningens energiforbrug, økonomi og indeklima. Læs interview med facadespecialist Steen Elsted Andersen.  

LÆS MERE

Dårligt indeklima nedsætter skoleelevers læring

Det er efterhånden veldokumenteret, at børn er særligt følsomme overfor indeklimaets utallige påvirkninger, og at et dårligt indeklima har følger.

Det kan gå ud over elevernes velvære og læring, hvis indeklimaet i klasseværelset ikke er godt nok. Det fremhæver rapporten "Indeklima i skoler - Status og konsekvenser" fra DTU. 

Her opridses den eksisterende viden om indeklima i skoler, og hvordan det påvirker elevernes velvære, sundhed og præstationer. 

LÆS MERE

Win-win for indeklima og energi i BR20

Både kravene til indeklimaet og energiforbruget får en ekstra tand i BR20. Seniorforsker Kjeld Johnsen, SBI, mener, at hvad der er godt for brugeren også ofte er godt for energien.

Til gengæld påpeger han, at arkitekterne endnu ikke helt har forstået betydningen af solafskærmning - både i forhold til indeklima og energiforbrug.

"Æstetikken overtrumfer stort set altid andre forhold, og arkitekterne synes ofte, at det skæmmer bygningen, når den udvendige solafskærmning skal integreres i de store glasfacader."

LÆS MERE