Lys

Manden, der kravlede op i højden

Fotografering af arkitektur og bygninger er ofte en balancegang mellem rum, form, komposition og teknik. Og ikke uden fysiske udfordringer i bl.a. urbane områder.

For hvad laver en professionel fotograf oppe på skolens legepladsstativ? På strømkasser og stilladser i byens rum? Lær mere om fotograferingens kunst her. 

Mød manden bag kameraet i nyt interview om bl.a. højde, afstand, lys og legestativer. Arkitekturfotografi, der kræver sin mand.

LÆS INTERVIEW

Dagslysets kvaliteter bliver ofte overset

Dagslysets kvaliteter bliver ofte overset. En europæisk standard lægger op til at beregne tilgangen til dagslys på en mere korrekt måde.

Det er tidligere direktør for Dansk Center for Lys, Anne Bay, glad for og ser den europæiske standard for dagslys, EN17037 som en opskrift på, hvordan vi griber et vanskeligt område an. 

Til gengæld er hun slet ikke begejstret for de coatede vinduer, som også farver lyset inde i bygningen, giver hun udtryk for i vores interview.

LÆS MERE 

Akustik, lys og luft skal understøtte arkitekturen

Der skal være forskel på den akustiske oplevelse i forskellige rum, ellers bliver det en flad fornemmelse at bevæge sig igennem en bygning.

Det mener Søren Vestbjerg Andersen, Swecos akustikafdeling Acoustica, og fremhæver, at rum og bygninger gerne må overraske og inspirere. 

Se meget mere i interviewet om bl.a. den gode akustiske oplevelse, det essentielle samarbejde med arkitekterne og vigtigheden af at have oplevelsen frem for regler og lovkrav i centrum.

LÆS MERE

Få inspiration i Lysdesignbogen

Lyset i vores bygninger er afgørende for vores velbefindende og koncentrationsevne. Derfor er det også så vigtigt at vælge lysdesignet til i byggeriets helt tidlige faser. 

- Og man skal huske at inddrage brugerne undervejs. Det mener man hos Dansk Center for Lys, som med 29 eksempler giver inspiration til bl.a. beslutningstagere i byggeriet.

Det kan ikke nytte, at man designer bygninger efter bygningsreglementets mindstekrav, så byggesum og energiramme ender med at styre lysdesignet.

LÆS MERE 

Belysning og reguleringsstrategier

Vidensdeling: "Brugertilfredsstillende og energibesparende reguleringsstrategier for belysning."

Det hed projektet, hvis formål var at udbygge viden om energieffektiv lysregulering for brugerne og at dele samme viden med aktørerne i belysningsbranchen. 

Slutrapporten fra SBI 2017 giver et overblik over lysstyring og –regulering i Danmark og viser resultaterne af brugerforsøgene.

LÆS MERE

 

Dagslysbestemmelser i BR

Bygningsreglementet stiller krav om, at rum skal være velbelyste, og der henvises til to måder at dokumentere det på:

Forholdet mellem glas- og gulvareal samt dagslysfaktoren. Rapporten fra SBi 2016 gennemgår også andre metoder.

Det er metoder, der bruges til dagslysvurderinger og som opstiller fordele og ulemper ved de forskellige tilgange. 

LÆS MERE