ARLA INNOVATION CENTRE, AARHUS

Vi har leveret indvendig og udvendig solafskærmning til det nye Arla Innovation Centre.

0 / 0

Bygherre: Arla Foods
Arkitekt: SAHL Arkitekter
Ingeniør: Rambøll Danmark A/S
Hovedentreprenør: Jørgen Friis Poulsen A/S
Produkter: 40 zipper screens, 60 motoriserede rullegardiner System Plus, 125 stk. manuelle rullegardiner, gardiner
Levering: 2017

UDVENDIG SOLAFSKÆRMNING ER NØDVENDIG FOR AT OVERHOLDE ENERGIRAMMEN

Det nye Arla Innovation Centre ligger grønt og åbent i det nordlige Aarhus – og naturligvis med køer lige uden for vinduerne. Centeret er med sine 10.000 m2 Arlas globale omdrejningspunkt for innovation og produktudvikling af mejeriprodukter.

Centeret skal danne grundlaget for mødet mellem forskning, praksis og strategi, og hele byggeriets idé er derfor åbenhed og sammenhæng udtrykt i to bygningskroppe, som møder hinanden. En betonbygning, som rummer forsøgsmejeriet, er integreret i en større, kobberbeklædt bygning, hvor man finder administration, laboratorieafsnit og kundebesøgsfaciliteter. Der er visuel kontakt mellem de to bygninger.

SOLAFSKÆRMNING TIDLIGT IND I PROCESSEN

SAHL Arkitekter (nu Rambøll Arkitektur & Integreret Design) henvendte sig til Fischer, da solafskærmningen skulle projekteres.

”Vi har i andre projekter haft rigtig god erfaring med Fischers rådgivning i projekteringsfasen, og samarbejdet forløb rigtig godt. Indgåede aftaler holdes og rådgiverne er pro-aktive i forhold til at finde løsninger på de forskellige udfordringer, som altid opstår” fortæller arkitekt MAA Franka Bungarten, Rambøll Arkitektur & Integreret Design.

UDVENDIG SOLAFSKÆRMNING REDUCERER ENERGIFORBRUG

Arla Foods har været meget optaget af centerets energiforbrug. Byggeriet er derfor CO2-neutralt og opført i bygningsklasse 2020.

Der er kun solafskærmning på den kobberbeklædte bygning, og her viste klimaberegninger fra Rambølls ingeniører, at det ikke var tilstrækkeligt at bruge indvendig solafskærmning, da den ikke kan holde varmen effektivt ude. Den indvendige afskærmning hindrer blænding i computerskærme og er dagslysregulerende.

”For ikke at bruge for meget energi på køling, var det nødvendigt at montere udvendig solafskærmning på de største vinduespartier mod øst, vest og syd. Energirammen var retningsvisende i forhold til placeringen af solafskærmningen,” siger Franka Bungarten.

SAHL Arkitekter valgte det vindstabile zipper-system* til udvendig solafskærmning. Systemet er funktionsdygtigt i vindhastigheder op til 20 m/s. Dugen bliver fastholdt ved hjælp af et lynlåssystem, som øger stabiliteten og giver en endnu tættere afskærmning end den, der kendes fra traditionelle screens. 

* Fischers zip-screens er blevet evalueret inden for de tre internationale, anerkendte certificeringsordninger BREEAM, LEED og DGNB. Vi ønsker at være en del af det ansvarlige byggeri og er meget tilfredse med, at vi nu kan tilbyde vores samarbejdspartnere den nødvendige dokumentation og dermed lette deres arbejde med at opnå certificeringsdiplomer i forskellige bæredygtige kategorier. Læs mere om certificeringerne her

Vil du kontaktes af en rådgiver?

Om du er privat eller professionel, vil vi altid gerne tage en uforpligtende snak om dit projekt. Udfyld formularen herunder og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt. Ellers er du altid velkommen til at ringe til os på 7015 4055.

SE FLERE CASES