Axel Towers, København: Gardiner

Bygherre: ATP Ejendomme / NORDEN Ejendomme   Totalentreprise: Züblin A/S 
Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitekter 
Produkter: 5 km sandfarvet teknisk Fischer tekstil, med belægning af aluminium på ydersiden, til gardiner og 2,5 km gardinskinne
Levering: 2017

 

En differentieret løsning

Fem cirkulære, sammenvoksede tårne i varierende højder fra 28 til 61 meter. 15 etager og 23.000 m2 over jorden. 5 etager og 14.500 m2 under jorden. Københavns nye, ikoniske bygningsværk, Axel Towers, lige midt imellem Tivoli og Cirkusbygningen, rummer kontorer, restauranter, butikker, parkering samt en byhave. 

Advokatfirmaet Gorissen Federspiel har lejet sig ind på to tredjedele af Axel Towers areal, og Fischer har leveret 5 km gardin og 2,5 km gardinskinne – alle valset i specialfacon – til virksomhedens nye domicil. De sandfarvede gardiner klæder den klassiske indretning med høje træpaneler og sildebensparketgulv kombineret med de farverige, moderne oliemalerier, som musiker og kunstner Kasper Eistrup står bag. 

Axel Towers blev officielt indviet den 20. juni 2017 af H.K.H Kronprins Frederik.

En kompleks beslutning

Arkitekterne Lundgaard & Tranberg har udnyttet Axel Towers runde former og designet facaden på en måde, så hvert kontor kun bliver udsat for direkte sollys i to timer om dagen. 

Alligevel var det nødvendigt at vælge solafskærmning, hvilket viste sig at være en sammensat opgave. Det fortæller arkitekt og bygherrerådgiver Bjarne Korsgaard Pedersen, som fra et tidligt stadium havde mange dialoger med Gorissen Federspiel om typen af solafskærmning. 

”Der er adskillige forhold at tage stilling til, når man skal vælge solafskærmning. Skal den være udvendig eller indvendig? Skal man vælge panelgardiner, gardiner, rullegardiner, lamelgardiner…? Hvilke behov og ønsker skal opfyldes? Mange aspekter skulle forenes i løsningen, så for overhovedet at kunne træffe valget, var det nødvendigt at etablere et kvalificeret grundlag at gøre det på,” siger Bjarne Korsgaard Pedersen og tilføjer:

”Der var Fischers produktchef, Ejvind Larsen Degn, os en rigtig god hjælp. Vidende, overbevisende og tillidsvækkende guidede han lejeren igennem en række produkter og påpegede deres fordele og ulemper. Min opgave var jo, som bygherres og udlejers repræsentant, at varetage dennes interesser.”

Alt-i-et løsning

”Da vi i fællesskab fik defineret, hvilke krav der var til solafskærmningen, både funktionelt og æstetisk, blev mulighederne selvfølgelig indsnævrede. Derfor var beslutningen i sidste ende ikke så vanskelig endda,” bemærker Bjarne Korsgaard Pedersen.

Den valgte løsning er et Fischer tekstil med tekniske egenskaber i forhold til lys og varme. Gardinerne, som både er manuelt betjente og motoriserede, er belagt med aluminium på ydersiden, så de reflekterer solens stråler og dermed virker varmedæmpende. Tekstilet er så transparent, at medarbejderne kan se træerne ovre ved Tivolis indgang samtidig med, at det også forhindrer blænding i computerskærmene. 

Endelig opfylder gardinerne muligheden for mørklægning, fordi der, med den lysintensitet, som dagens skærme og projektorer har, ikke er behov for samme grad af mørklægning som tidligere.

”For at være sikre på vores valg, foretog vi nogle prøveophængninger i Gorissen Federspiels gamle kontor, så vi også kunne se, hvordan gardinerne ville fungere bedst samt, hvor meget de ville fylde, når de var trukket fra,” siger Bjarne Korsgaard Pedersen.

For Fischer har Axel Towers været en kompleks og spændende udfordring, som har stillet høje krav til de  faglige kompetencer i alle operationelle led af organisationen. Blandt andet montageopgaven krævede helt specifik ekspertise og håndværk.

Download casen