Kalvebod Fælled Skole, København

Bygherre: Københavns Kommune   
Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitekter   
Hovedentreprenør: MT Højgaard
Produkter: 11 meter høje akustikgardiner af 1.000 meter stof i tynd og specialvævet kvalitet omkranser idrætshallen i midten af skolen. 7 meter høje mørklægningsgardiner i mindre gymnastiksal
Levering: 2018

 

Støjdæmpning på den æstetiske måde

Midt imellem enge med græssende køer på Kalvebod Fælled og bydelen Ørestad Syd i København ligger den nye Kalvebod Fælled Skole. Den runde skolebygning i fem etager, som er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter, har krop og bevægelse som det centrale tema for skolens elever.

Dette har arkitekterne afspejlet ved, utraditionelt, at placere en stor idrætshal lige midt i hjertet af bygningen, hvorfra skolens øvrige rum breder sig ud. Hallen er omkranset af vinduer fra gulv til loft, så man fra alle de omgivende atrier i hele skolens højde kan kigge ind og lade sig inspirere af den bevægelse, der foregår i idrætshallen. Der er monteret akustikgardiner på de store glaspartier omkring idrætshallen.

Tekstiler giver blødhed til beton og stål

Der stilles store krav til skolers akustiske forhold. Lundgaard & Tranberg Arkitekter har valgt at imødekomme kravene fra et æstetisk perspektiv, dels med træbeklædte akustikvægge, dels med 11 meter høje akustikgardiner, leveret af Fischer.

”Gardinerne giver en blødhed til de store rum, både inde i og udenfor idrætshallen. Tekstilerne er smukke sammen med trævæggene, den rå beton og de synlige stålkonstruktioner inde i hallen,” siger arkitekt Anita Lindholm Krak.

De 1000 meter stof er i specialvævet kvalitet, som arkitekterne ønskede. Hvide halvtransparente og akustisk dæmpende både inde i idrætshallen og ude i atrierne.

Gardinerne skal ikke fungere som solafskærmning idet der ikke er direkte dagslys ind i midten af bygningen – men det er muligt at trække dem for, hvis man har behov for at skærme mod indblik udefra resten af skolen eller bare ønsker et mere afskærmet rum.

”Med gardinerne trukket for, får man en helt anden rumlig oplevelse. Men vi er glade for at konstatere at gardinerne det meste af tiden er trukket fra, så man kan se ind. Det harmonerer med hele vores idé,” siger Anita Lindholm Krak, som er rigtig glad for resultatet.

Udover akustikgardinerne har Fischer også leveret 7 meter høje mørklægningsgardiner til en mindre gymnastiksal i skolens stueplan.