Gå i banken og bliv klogere

Den rigtige solafskærmning/gardinløsning yder et vægtigt bidrag til det gode indeklima, reducerer energiforbruget og understøtter arkitekturens æstetiske udtryk. Solafskærmning er derfor en væsentlig del af det bæredygtige byggeri og skal på linje med andre parametre tænkes ind i designprocessen helt fra start.

Udover at være en professionel partner for byggebranchen, ønsker Fischer også at formidle viden om emner relateret til solafskærmning og det bæredygtige byggeri. Derudover kan du også finde viden om akustik. Viden, som vores samarbejdspartnere kan anvende konkret eller lade sig inspirere af. 

Vi understreger, at de forskellige tilgange og holdninger til problemstillingerne ikke nødvendigvis deles af Fischer, men udelukkende står for de respektive aktørers egen regning.

Giv os meget gerne et tip om, hvilken viden du har brug for - eller fortæl, hvis du selv er faldet over noget interessant, som andre kan blive klogere af at læse. Send en mail til Nanna Lystbæk Vinther, Kommunikation & Marketing, nlv@fischergroup.dk.

Vidensbrevet

Vi udsender vidensbrevet efter behov, max 4 gange årligt. Vidensbrevet indeholder interviews med eksperter inden for blandt andet solafskærmning, lys, energi, indeklima og bæredygtighed. Derudover informerer vi om rapporterter, analyser og undersøgelser om samme emner. Vidensbrevet præsenterer også udvalgte projekter og nye produkter.

Tilmeld dig Fischer Vidensbrevet 

MÆRKNINGSORDNING FREMMER SUNDHED OG MINIMERER MILJØBELASTNING

For at sikre at de tekstiler, som vi omgiver os, ikke indeholder sundheds- og miljøskadende stoffer, kan vi som forbrugere gå efter produkter med mærket OEKO-TEX®. OEKO-TEX® er et uafhængigt produktmærke, der garanterer, at et tekstil er testet for skadelig kemi f.eks. pesticider, asbestfibre og særlige farvestoffer, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Tekstilerne testes på et laboratorium ved et institut godkendt til formålet.

Fischer tilbyder en lang række OEKO-TEX®-mærkede produkter, blandt andet gardiner, rullegardiner og screens.

I tekstilindustrien bliver plastikaffald fra havet blandt andet til gardiner

Tonsvis af svært nedbrydeligt plastikaffald og mikroplast flyder lige nu rundt i verdenshavene. Det estimeres, at der er hele seks gange så meget plastik som plankton i havene. Konsekvenserne er fatale for dyrelivet og oceanernes økosystemer, som producerer omkring halvdelen af ilten på kloden. I Danmark arbejder et stigende antal virksomheder dog aktivt med genanvendelse af plast i deres produktion. Det er da også helt afgørende for at nå de mål, som EU’s plaststrategi sigter mod, blandt andet at 50% af alt plastaffald genanvendes i 2030. Flere designere, producenter og leverandører i tekstilindustrien arbejder også for at kunne levere mere miljøvenlige produkter. Fischer tilbyder eksempelvis rullegardinsduge, som er produceret af plastik opsamlet langs kysterne. Der bruges helt præcist 125 gram genanvendt plastik pr. m2 tekstil.

Ny DGNB-certificering for sundt indeklima

Fra 2021 vil den danske certificeringsordning tildele bygninger, der gør noget særligt for sundhed og indeklima, certificeringen DGNB Hjerte. Formålet med det er at få flere bygherrer til at prioritere indeklimaet højere, når de bygger efter DGNB standarden.
Bygningerne kan blive bedømt på op til fem parametre. Ét af dem er termisk indeklima – herunder temperatur og træk. Udvendig solafskærmning er en ideel løsning for at opnå en optimal temperatur og et sundere indeklima i store glasbelagte bygninger. Det hindrer varmestrålerne i at trænge ind på den indvendige side af glasset og opvarme luften i rummet.

Læs mere om DGNB Hjerte

Se Fischers løsninger inden for udvendig solafskærmning

Akustik, lys og luft skal understøtte arkitekturen

Der skal være forskel på den akustiske oplevelse i forskellige rum, ellers bliver det en flad fornemmelse at bevæge sig igennem en bygning. Rum og bygninger må gerne overraske og inspirere. Det siger akustiker og teamleder, Søren Vestbjerg Andersen, Swecos akustikafdeling Acoustica. 

Læs vores interview med Søren Vestbjerg Andersen

Håndbog om akustik

Akustikguiden giver overblik over alle de krav, Bygningsreglementet 2018 stiller til akustikken i forskellige typer af byggeri. Guiden er en praktisk håndbog til arkitekter, rådgivende ingeniører, bygningskonstruktører og entreprenører. 

Læs mere 

Se Fischers akustikløsninger  

Vi skal tænke facader på en helt ny måde

Hvordan kan en facade være konstrueret om 10-20 år? Hvordan bliver den multifunktionel? Og hvordan vil den se ud? Der er et kæmpe potentiale i udviklingen af nye former for dynamiske facader, som vil være til gavn for indeklimaet.

”Helt basalt er det et spørgsmål, om vi vil konstruere facader, der udnytter de faktorer, der har indflydelse på indeklimaet; varme, kulde, lys og luft – eller om vi vil blive ved med at skabe indeklimaet med energiforbrugende teknik.”

Læs vores interview med arkitekt og Ph.d. Torsten Sack-Nielsen, forskningsleder på forsknings- og udviklingscenter VIA Byggeri, Energi, Vand og Klima, VIA University College.
 

"Jeg behandler alle materialer som tekstiler"

Tekstile overflader i samspil med lys er omdrejningspunktet for formgiver Astrid Kroghs arbejde. Hendes baggrund som tekstildesigner er det faste fundament, hvorfra hun skaber værker, der emmer af særlighed og langtidsholdbar kvalitet.

"Det at skabe et tekstil er noget helt fantastisk. At være tekstildesigner er grundlaget for at skabe noget nyt, og ikke kun traditionelle tekstiler, for du kan jo væve i mange forskellige materialer, fx sølvfolie, papir eller lys," siger Astrid Krogh.

Læs hele vores interview "Jeg behandler alle materialer som tekstiler"

Tekstiler, der kan det hele

Kan vi minimere bygningers energiforbrug ved at klæde dem på med tekstiler alt efter årstid? Kan vores huse udnyttes bedre pladsmæssigt og i forhold til årstiderne ved at anvende tekstiler som en del af vægge og lofter? Og hvilke arkitektoniske potentialer har tekstiler?

Det er projektet SoftSpace, under ledelse af arkitekt Erik Juul ved at undersøge. SoftSpace er støttet af Dreyers Fond, og Erik Juul har fået et stort arbejdslegat fra Statens Kunstfond til at undersøge bæredygtig arkitektur, herunder arbejdet med SoftSpace.

Læs vores interview med Erik Juul, ”Tekstiler, der kan det hele”

 

To-lags glas er sundere end tre-lags vinduer

Nyt forskningsprojekt viser, at der kan være en lang række sundhedsmæssige fordele ved at bo bag to-lagsruder med jernfattigt glas i stedet for tre-lags energisparende glasruder. Læs mere  
 

Tekstiler opfylder funktionelle og sanselige behov

Tekstiler favner et rums helhed rent æstetisk, vækker vores sanselighed og spiller en meget stor rolle på basale funktionelle områder. Det mener designerne Birgit Tarp og Lars Vejen. Læs artiklen ”Tekstiler opfylder funktionelle og sanselige behov”
 

Bæredygtighed er ikke bare tykke vægge og tang på taget

Bæredygtighed et grundlæggende vilkår for det allermeste byggeri, og dermed er der vokset en vrimmel af certificeringsordninger, der dokumenterer en bygnings bæredygtighed, frem. Men hvilken certificeringsordning skal man som bygherre vælge og hvorfor? Hvorfor overhovedet lade sit byggeri certificere? Kan man ikke bygge bæredygtigt uden en certificering?

Læs vores interview med arkitekt M.Arch og DGNB konsulent, Casper Østergaard Christensen, GXN. 

Dynamiske facader i praksis

”Dynamiske facader i praksis” beskriver, hvordan facader kan klassificeres efter de mange funktioner facader skal opfylde og giver en vejledning i, hvordan energirammeberegninger med Be18 kan tage hensyn til facadens dynamiske egenskaber. Rapporten henvender sig til projekterende arkitekter og ingeniører, der kan bruge den som et redskab, når de skal træffe beslutninger om energieffektive facadeudformninger i forbindelse med nybyggeri eller renovering.

Rapporten er udarbejdet af Kjeld Johnsen og Frederik Blum Winther, Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet, Afdelingen for Energieffektivitet, Indeklima og Bæredygtighed, 2018.

Download rapporten
 

Løsningen skal have Fischers signatur

Fischers salgskonsulenter interesserer sig for design generelt og arbejder ofte sammen med arkitekter og indretningsdesignere. 

”Vi læser bolig- og designmagasiner og følger med i de tendenser, der er indenfor både tekstiler og indretningsdesign. Vi er meget optaget af, hvordan slutproduktet fremstår og har altid en holdning til, om det er en funktionel og smuk løsning. Det er vigtigt, at gardinløsningen har Fischers signatur”, siger Fischers salgschef Anders Back Christensen.

Læs hele artiklen

Dårligt indeklima nedsætter skoleelevers indlæring

Det er efterhånden veldokumenteret, at børn er særligt følsomme overfor indeklimaets utallige påvirkninger, og at det kan gå ud over elevernes velvære og indlæring, hvis indeklimaet i klasseværelset ikke er godt nok.

Rapporten ”Indeklima i skoler – Status og konsekvenser” opridser kort den eksisterende viden om indeklima i skoler, og hvordan det påvirker elevernes velvære, sundhed og præstationer. Rapporten er udarbejdet af DTU.  Download den her  
 

Rekord for det professionelle projektmarked 2014-2018

Den nye rapport, "Trends for byggebranchen 2014-2018", indeholder detaljeret statistik for det professionelle projektbyggeri i Danmark i årene 2014-2018 og viser udviklingen for totalmarkedet, regioner, typer af byggerier (hovedgrupper), entrepriseformer og bygherretyper.

Download gratis rapport her

Analyse af bæredygtige certifikater

”Guide to sustainable building certifications” indeholder en omfattende analyse og sammenligning af ti relevante bæredygtige byggecertifikater på en visuel og tilgængelig måde, som gør det muligt at vurdere og sammenligne på et strategisk grundlag. 

Guiden kan anvendes som et hjælpeværktøj i dialogen med klienter, så de kan stå stærkere i det nationale og globale marked for bæredygtigt byggeri.

Guiden er udarbejdet af SBi og innovationsfirmaet 3XN Architects - GXN. Den kan downloades gratis her

En facade er essentiel for både bygning og bruger

En bygnings facade samler hele det arkitektoniske udtryk. Men udover facadens æstetiske betydning, er den i lige så høj grad afgørende for bygningens økonomi, energiforbrug, varme og indeklima. Udfordringen består i hver gang at forene faktorer, som alle påvirker hinanden.

Læs vores interview med facadespecialist Steen Elsted Andersen

Gardinerne, moden og tidsånden...

Vi har interviewet forfatter og magister i europæisk etnologi Luise Skak-Nielsen, som i foråret udkom med det digre værk ”Det påklædte hjem – Tekstiler og boligkultur i Danmark gennem 300 år”. 

Læs vores spændende interview, som blandt andet kommer omkring klunketid, funktionalisme, 60’ernes parcelhus, det nøgne look, boligen som identitetsmærke og tekstilernes genkomst med den nye sanselighed.

Gardinerne, moden og tidsånden...

Nyt dialogværktøj viser økonomisk gevinst ved godt indeklima

Værktøjet synliggør, hvor meget det økonomiske tab er, hvis der slækkes på kravene til indeklimaet. Og omvendt er det muligt at aflæse potentialet for indtjening i kroner og ører, hvis der investeres i en forbedring af indeklimaet.

Læs interview med Geo Clausen, professor på DTU

Dagslysets kvaliteter bliver ofte overset

En god opskrift på, hvordan vi griber et vanskeligt område an, er på vej fra EU. Det mener i hvert fald civilingeniør Anne Bay, direktør for Dansk Center for Lys, som er glad for den nye standard for dagslys. Standarden lægger op til at beregne tilgangen til dagslys på en meget mere korrekt måde.

Læs interview med Anne Bay

Branchevejledningen for indeklimaberegninger

Branchevejledningen for indeklimaberegninger udkom den 1. november 2017. smårettelser er tilføjet i 2018. Vejledningen skal overordnet sikre en ensartet tilgang til beregning af indeklimaet, og den anviser beregningsmetoder og kravsspecifikationer til indeklimaet. Der skelnes mellem boliger og erhverv.

Vejledningen giver også en kort indføring i definitioner og begreber i forhold til projekteringspraksis for indeklima.

Branchevejledningen er udarbejdet af NIRAS, MOE A/S, Teknologisk Institut og SBi. Projektet er støttet af InnoBYG og Realdania.

Download vejledningen 

Lavenergiarkitektur har brug for nye strategier

90’ernes lavenergi-byggerier med de store sydvendte glasfacader har betydelige udfordringer med overophedning. Alligevel er der stadigvæk fortalere for lavenergiarkitektur baseret på udnyttelsen af passiv solvarme. Det vil være mere hensigtsmæssigt at sammentænke vinter- og sommerforhold. Det mener arkitekt MAA, Ph.d. Rob Marsh, bæredygtighedschef, C.F. Møller, som også er fortaler for en forbedret og nuanceret designproces.

Trends og prognose for byggebranchen 2017 og 2018

To nye undersøgelser fra Byggefakta.

Trends for byggebranchen Q2 2017: Opgørelse af igangsatte byggeprojekter i første halvår samt prognoser for resten af 2017. Rapporten er gratis.

Prognose for byggebranchen 2018: Hvem bygger hvad og hvorhenne? Rapporten udkommer 28. september og koster 7.500 kr.

Et godt indeklima betaler sig

DTU og Teknologisk Institut står bag et 2-årigt InnoBYG-projekt om indeklima og totalværdi. Parterne har udviklet et værktøj til synliggørelse af de økonomiske gevinster ved et godt indeklima. En række virksomheder fra byggebranchen har været involveret i projektet.

Download rapport, beregningsværktøj og case-studies her

Læs artiklen "Indeklimaets betydning skal ses i det store perspektiv"

Sundhed som drivkraft for bedre byggeri

Bygningsfysikkens gyldne principper og love er glemt. De skal genopdages og danne grundlaget for helhedstænkning, når nyt byggeri planlægges. Vi fejler, når vi ikke ser det samlede billede. Derfor skal fokus være på, hvordan elementer som lys, luft og materialer arbejder sammen og dermed understøtter det sunde byggeri. 

Læs interview med arkitekt MAA, Ph.d. Carlo Volf

Der bygges og bygges

Væksten i byggeriet fortsætter i 2017, det gælder både det professionelle projektmarked og boligbyggeriet. Det viser rapporten, Trends for byggebranchen, som Byggefakta A/S har udarbejdet. 

Se rapporten her

Affald som arkitektonisk ressource

Genbrug og upcycling af materialer er en bedre investering og skaber generøs arkitektur. Lendager Group bruger affald som en konkurrencedygtig ressource og tror på, at deres agenda kan være med til at påvirke byggebranchen og dens investorer.

Læs artiklen med arkitekt MAA Anders Lendager, stifter og partner, Lendager Group

Arkitekturen skal være et ligeværdigt princip i bæredygtighed

Æstetik, holdbarhed og miljøpåvirkning skal være de ligeværdige, bærende principper i bæredygtighed. 

Læs interview med arkitekt MAA Lars Juel Thiis, partner, CUBO.

Win-win for indeklima og energiforbrug i BR20

Både kravene til indeklimaet og energiforbruget får en ekstra tand i BR20. Seniorforsker Kjeld Johnsen, SBI, mener, at hvad der er godt for brugeren også ofte er godt for energien.

Til gengæld påpeger han, at arkitekterne endnu ikke helt har forstået betydningen af solafskærmning - både i forhold til indeklima og energiforbrug.

Læs interview med Kjeld Johnsen

Tekstilerne er på vej tilbage

Med den nordiske og stramme minimalisme er tekstilerne i stor udstrækning forsvundet fra vores hjem. Men nu kommer der en modreaktion, der omfavner det bløde, det varme, mønstrene og farverne. Tekstilerne vender tilbage – både i kendte og intelligente materialer.

Læs interview med lifestyle business developer, Anja Bisgaard Gaede, SPOTT trends & business aps.

Foto: Hotel Panache, Paris

Bygningsakustiske målinger

Bygningsreglement 2015 indeholder krav til det akustiske indeklima i bygninger, og kommunerne kan i byggetilladelser stille krav om, at der foretages dokumentationsmålinger i den færdige bygning.

Denne SBI-anvisning definerer og beskriver udførelse af disse bygningsakustiske målinger i relation til bygningsreglementet. Anvisningen omfatter målinger af luftlydisolation, trinlydniveau, efterklangstid og støj fra installationer i bygninger samt måling og beregning af trafikstøj indendørs fra veje og jernbaner.

Bestil anvisningen hos SBI.

Sundere dagslys og kunstlys – Nye veje mod lavenergiarkitektur 2020

I årene frem mod 2020 vil kravene til byggeriets energiforbrug blive skærpet i Danmark.

Rapporten tager udgangspunkt i bygningsklasse 2020 og beskriver de udfordringer, som vi sundhedsmæssigt står overfor, når det gælder dagslys, kunstlys og energiforbrug i det byggede miljø.

Rapporten er udarbejdet i 2016 af Carlo Volf MAA, Ph.d. og Kjeld Johnsen, seniorforsker, SBI.

Download Sundere dagslys og kunstlys

Brugertilfredsstillende og energibesparende reguleringsstrategier for belysning

Projektets formål var at udbygge viden om energieffektiv lysregulering for brugerne samt at dele denne viden med alle aktører i belysningsbranchen. 

Slutrapporten fra SBI, 2017, giver et overblik over lysstyring og –regulering i Danmark og viser resultaterne af brugerforsøgene.

Erfaringer med bygningsklasse 2020

Den frivillige bygningsklasse 2020 har eksisteret i en årrække, og aktørerne i byggebranchen har derfor haft mulighed for at bygge i overensstemmelse med bygningsklasse 2020.

Denne rapport, som SBI har udarbejdet for Trafik- og Byggestyrelse i 2016, har indsamlet byggebranchens erfaringer med bygningsklasse 2020. Erfaringerne vil indgå i en samlet evaluering og være med til at fastlægge kravene i det næste bygningsreglement.

Dagslysbestemmelser i BR

Bygningsreglementet stiller krav om, at rum skal være velbelyste, og der henvises til to måder at dokumentere dette på: forholdet mellem glas- og gulvareal samt dagslysfaktoren.

Rapporten fra SBI, 2016, gennemgår andre metoder, som bruges til dagslysvurderinger og opstiller fordele og ulemper ved de forskellige metoder.

Branchevejledning i LCA ved renovering

Vejledningen er udarbejdet af Teknologisk Institut og SBI og målrettet bygherrer og bygherrerådgivere, der udbyder renoveringsprojekter samt rådgivere, der efterfølgende udfører LCA på de udbudte projekter.

Formålet er at skabe fælles retningslinjer for LCA på bygningsrenoveringer for at sikre tilstrækkeligt uddybede kravspecifikationer inden for området.

Download Branchevejledning i LCA ved renovering, 2016

Udbud af bæredygtigt byggeri

Netværket InnoBYG har udgivet en inspirationsfolder om udbud af bæredygtigt byggeri. Formålet er at inspirere og støtte bygherren og bygherrens rådgivere i at fremme bæredygtighed gennem udbudskrav. Der tages følgende emner op: arkitektur og proces, indeklima, materialer og totaløkonomi.

Download folderen her

 

Overophedning er et større og større problem

Kravene til energireduktion resulterer paradoksalt nok i, at overophedning af bygninger bliver et større og større problem både i Danmark i Europa. Årsagen til overophedningen er de nye, tætte lavenergibyggerier, som er designet til at fange varmen fra solen og ikke slippe den ud. 

Den europæiske solafskærmningsorganisation, ES-SO, har udarbejdet et ”white paper” om overophedning og solafskærmning. Download det her  

Dagslys i nyt kontorhus

Konsekvenser for dagslys ved forskellige vinduesplaceringer og –udformninger i nyt kontorhus.

Eksempelsamlingen indeholder informationer, vejledninger samt en række beregningseksempler på opgradering af eksisterende byggeri og til vurdering af nybyggeri. Formålet er at vise nogle af de muligheder, der ligger i energibestemmelserne for renovering af eksisterende bygninger og nybyggeri.

Download Energistyrelsens eksempelsamling om energi. Statens Byggeforskningsinstitut, 2015.

Nyttige links om indeklima

International Centre for Indoor Environment and Energy, DTU
The mission of the International Centre for Indoor Environment and Energy (ICIEE) is to serve to achieve healthy, comfortable and productive indoor environments with minimal energy consumption.

Center for Indeklima og Sundhed i Boliger
CISBO er et center uden mure, der består af forskere fra Danmarks vigtigste forskningsinstitutioner på indeklimaområdet. CISBO har fra 2009 til 2016 dannet rammen om en stor forskningsindsats på indeklimaområdet, der skal kortlægge årsagerne til, hvorfor så mange mennesker bliver syge (astma, allergi, hjertekarsygdomme og kræft) af indeklimaet i deres hjem, og hvad der kan gøres for at skabe et sundt indeklima.

Rådet for Sundt Indeklima
Formålet med rådet er at hæve vidensniveauet og interessen for et sundt indeklima og ventilation i bygninger hos beslutningstagere, bygherrer, rådgivere, entreprenører og brugere. Herunder er det en udfordring at bryde den - mur af uvidenhed der findes.

Dansk Indeklima Mærkning 
Dansk Indeklima Mærkning er en frivillig mærkningsordning for produkter og materialer, der har dokumentation for afgasningen. 

Green Building Council 
Green Building Council Denmark (DK-GBC) er en non-profit medlemsorganisation, der arbejder for at fremme bæredygtighed i bygninger og det bebyggede miljø i Danmark.

Indeklimaportalen.dk
Indeklimaportalen har til formål at øge opmærksomheden på indeklimaets betydning for arbejdspladserne. Vi skriver om typiske emner, der har relevant for arbejdspladserne i den offentlige og finansiele sektor.  

ISIAQ - International Society of Indoor Air Quality and Climate
ISIAQ is an international, independent, multidisciplinary, scientific, non-profit organization whose purpose is to support the creation of healthy, comfortable and productive indoor environments.

SBI - Statens Byggeforskningsinstitut
Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) skaber forskningsbaseret viden, der forbedrer byggeriet og det byggede miljø. Instituttet har ca. 130 medarbejdere og omsætter årligt for ca. 95 mio. kroner.

Strategisk Forskningscenter for Energineutralt Byggeri, AAU
Strategisk Forskningscenter for Energineutralt Byggeri (ZEB) har til opgave at udvikle integrerede, intelligente teknologier til byggeriet, der sikrer betydelige energibesparelser og optimal anvendelse af vedvarende energi. 

Vejledning og katalog, LCA-profiler

Vejledningen og dataloget er udarbejdet af Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet, Henning Larsen Architects og Rambøll i InnoBYG regi. Initiativet kommer fra byggebranchen. 

Vejledningen præsenterer LCA-profiler for en række bygningsdele, som kan sættes sammen til at regne LCA-profiler for hele bygninger.

Kataloget præsenterer LCA-profiler for en række bygningsdele og perspektiverer dem i forhold til de overordnede problemstillinger, der skal håndteres tidligt i designprocessen.

Download vejledningen LCA-profiler for bygninger og bygningsdele

Download kataloget LCA-profiler for bygningsdele

Fra generel til individuel bygningsstyring

Den personaliserede og intelligente bygningsstyring tillader brugeren at interagere med systemet, så indeklimaet optimeres i forhold til det enkelte individ.

Læs interview med lektor, Ph.d. Mikkel Baun Kjærgaard, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Center for Energy Informatics på Syddansk Universitet. Artikel

Læs om styringssystemet sunsync her

Indeklimaets betydning skal ses i det store perspektiv

Indeklimaet har en betydelig indvirkning på medarbejdernes velvære og produktionsevne, men der er ingen tradition for at indarbejde området som et parameter i et byggeris eller en virksomheds totaløkonomi.

Læs interview med Kasper Lynge Jensen, tidl. sektionsleder Bygninger & Miljø, Teknologisk Institut, nu udviklingschef på Ingeniørhøjskolen.

Artikel

Vi skal formulere målet med den akustiske oplevelse

Civilingeniør og akustiker Bo Mortensen, Gade & Mortensen Akustik A/S har arbejdet med lyd og akustikløsninger i mange år. For ham handler akustik ikke udelukkende om teknikaliteter, men i lige så høj grad om kommunikation.

Læs artiklen her

Totalværdi og indeklima - Workshops på DTU efterår 2016

Innovationsnetværket for bæredygtigt byggeri, InnoBYG, har etableret projektet Totalværdi og indeklima, som sætter fokus på udvikling af begrebet totalværdi inden for byggeriet - primært med henblik på at udvikle koncepter, som muliggør, at trivsel som følge af et godt indeklima (herunder sygefravær og produktivitet) kan kvantificeres og medregnes i bygningens totalværdi.

Målet er derfor at tage samle den tilgængelige viden om indeklimaets (termiske forhold, luftkvalitet, lys og lyd) betydning for menneskers trivsel, produktivitet, indlæring og sygefravær i økonomiske termer og beskrive en metode, der gør det muligt at medregne disse kvalitative værdier på standardiseret vis i byggeriets værdi.

Læs mere her: InnoBYG

InnoBYG afholder tre workshops om emnet på DTU i løbet af efteråret:

Workshop 1: Luft og temperatur, 5. september 2016
Workshop 2: Lys, 10. oktober 2016
Workshop 3: Lyd, 10 november 2016

Læs mere her: Program

Bygningsreglement 2015 trådte i kraft 1. juli 2016

En af ændringerne i det nye bygningsreglement er, at lavenergiklasse 2015 bliver minimumskrav.

Se alle ændringer her

Se regler for termisk indeklima her

Se regler for akustisk indeklima her

Se hele Bygningsreglement 2015 her

Integreret regulering af solafskærmning og lys

Rapporten fra Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet, 2011, giver et praktisk grundlag for valg af solafskærmninger og integrerede reguleringsstrategier til både nybyggeri og renoveringer inden for kontor-, erhvervs- og institutionsbyggeri.

Rapporten beskriver en regulering, der skelner mellem en 'indeklimastrategi' på tidspunkter, hvor der er personer i bygningen og en 'energistrategi' på tidspunkter, hvor der ikke er personer. 

Indeklima og lavenergibyggeri

Rapporten fra Aalborg Universitet og det tilhørende analysearbejde er udarbejdet i forbindelse med forberedelserne til en kommende lavenergiklasse 2020.

Rapporten påpeger blandt andet, at det er væsentligt at inddrage muligheden for aktiv brug af naturlig ventilation kombineret med udvendig solafskærmning. 

Solafskærmning og brug af naturlig ventilation skal derfor tænkes ind fra starten af designfasen for at undgå problemer med overophedning, som kan være svære at rette op på, når huset er opført.

Dagslysberegninger i praksis

Statens Byggeforskningsinstitut har undersøgt forskelle og ligheder mellem ni simuleringsprogrammer, der alle har det til fælles, at de anvendes i praksis af forskere i ingeniør- og arkitektbranchen.

Programmerne sammenlignes ud fra deres evne til at beregne dagslysfaktoren på arbejdsplan samt dagslysindtrængningsdybden i fem forskellige rum.

Download rapporten Dagslysberegninger i praksis, 2013

Lavenergi-strategier i designprocessen

I bevægelsen mod en 2020-lavenergistruktur er der behov for en mere nuanceret designproces i lavenergiarkitektur. Energibesparelserne skal sammentænkes med behovet for termisk indeklima og gode dagslysforhold. 

Rapporten fra Dansk Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet, giver et bud på, hvordan arkitekter kan integrere lavenergi-strategier trin for trin tidligt i designprocessen for at opfylde 2020-lavenergiklassen.

Download Arkitektur og energi - mod en lavenergi-strategi, 2011

Designguide: Arkitektur - Energi - Renovering

Designguiden kan hjælpe arkitekter, ingeniører og konstruktører med at få et hurtigt overblik over, hvilke strategier for energirenovering der passer til et konkret projekt.

Udgangspunktet for designguiden er, at renoveringsbegrebet skal tilføres en ekstra dimension: Merværdi skal være den strategiske drivkraft for helhedsrenoveringer.

Download Designguiden, 2013

EnergyFlexHouse

EnergyFlexHouse er en praktisk ramme om innovationsprocessen fra idéudvikling og udvikling af prototyper, via test og dokumentation til produktmodning og markedsmodning.

EFH er et systemlaboratorium til udvikling af energieffektive komponenter og systemer, hvor solafskærmningen kan være yderst afgørende for indeklimaet.

Læs mere her: Teknologisk Institut 

Styringsstrategier i konflikt

Styring af indeklima er en vanskelig udfordring, men blandt andet undersøgelser i EnergyFlexHouse viser, at når brugeren kan indstille styringen i forhold til sine individuelle behov, vil indeklimaet opleves mere optimalt, end hvis teknologien udelukkende indstilles automatisk.

Fischer deltog i ekspertgruppen omkring EFH og undersøgelsens resultater stemmer godt overens med Fischers egne erfaringer. Læs interview med vores produktchef Ejvind Larsen Degn og seniorkonsulent Lars Thomsen Nielsen, Teknologisk Institut.

Download artiklen

El-producerende solafskærmninger

Rapporten fra Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet, 2012, redegør for resultaterne af et tidligt projekt i udviklingen af bygningsintegrerede løsninger, nemlig integrering af solceller i solafskærmninger.

Rapporten giver en hurtig oversigt over forskellige typer af bygningsintegrerede solcelleløsninger og beskriver de teoretiske, beregningsmæssige og praktiske erfaringer med solceller, som er integreret i vandrette lameller af en solafskærmning.

Akustik i arbejdsrum

Vejledningen fra Arbejdstilsynet beskriver, hvilke forhold Arbejdstilsynet lægger vægt på, når de vurderer, om de akustiske forhold er tilfredsstillende. Tilsynet anbefaler blandt andet, at virksomhederne kan forbedre akustikken ved at anbringe lydabsorberende materialer i lokalet, fx på loft, vægge eller som fritstående skærme. Det absorberende materiale behøver ikke nødvendigvis at dække hele lofts- eller vægfladen.

Læs At-vejledning A.1.16 her

Se Fischers akustikprogram her

Energioptimering af kontorbygninger

Rapporten fra Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet, 2011, giver resultaterne fra en lang række analyser af forskellige muligheder for energioptimering af kontorbyggeri.

Projektet har undersøgt, hvordan energiforbruget i en kontorbygning varierer med bygningens form og orientering samt udformningen af klimaskærm og installationer. Parallelt hermed er det resulterende termiske indeklima undersøgt. 

Energieffektiv solafskærmning

Rapporten fra DTU BYG, 2008, beskriver metoder til at karakterisere solafskærmninger og bestemme deres energimæssige og optiske egenskaber.

DTU BYG har udviklet to beregningsværktøjer til vurdering af solafskærmningers effekt på indeklima, dagslysforhold og energiforbrug i bygninger. Det ene beregningsværktøj er velegnet i den tidlige skitsefase, mens det andet anvendes i detailprojekteringen af bygninger. 

Download rapporten Udvikling af værktøjer til at fremme energieffektiv anvendelse af solafskærmninger

Støj og akustik på kontorer

Branchevejledning om støj, akustik og arbejdsmiljø på kontorer giver et overblik over de forhold, man skal tage i betragtning.

Projekterende og rådgivere kan anvende vejledningen som introduktionsmateriale omkring støj og akustik på kontorer.

Download branchevejledningen her

Byggebranchens Innovationsnetværk

InnoBYG, er byggebranchens innovationsnetværk for bæredygtigt byggeri. Netværket er medfinansieret af Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

InnoBYG samler branchen på tværs af faglighed og har fokus på videndeling, netværk og udvikling i branchen og hos medlemmerne både inden for landets grænser og internationalt.

Netværket arbejder aktivt for, at allerede udviklede løsninger og/eller samarbejdskoncepter bringes aktivt i spil samt afholder matchmaking- og videnspredningsaktiviteter, gå hjem-møder og studieture. 

Akunet

AkuNet er et netværk inden for akustik, der har til formål at fremme viden- og teknologiudvekslingen mellem Afdeling for Akustik, Aalborg Universitet og interesserede virksomheder.

AkuNet giver adgang til den nyeste udvikling og forskning samt for, at forskere og fagfolk kan lære i fællesskab. 

Læs mere her