Mod højere mål med solafskærmning

Solafskærmning bliver en vigtig og nødvendig del af svaret på fremtidens udfordringer med reduktion af drivhusgasser. Den nye strategi angår tilpasning til klimaforandringer i EU, og ambitionerne gælder også byggebranchen inkl. reduktion af airconditioning og overophedning. Tiltaget bydes velkommen af Es-So, den europæiske solafskærmningsorganisation.

August 2021

Planeten har åndenød. Klimaet er rystet og kæmper allerede en forpustet kamp. Aktuelt mod flodbølger, varme og skovbrande som de seneste skræmmende varsler. Længerevarende hedebølger, højere temperaturer eller større kulde tager efter beregningerne voldsomt til.

 

Og det ser desværre ikke bedre ud i fremtiden, som det senest fremgår af den dystre hovedrapport 2021 fra FN’s Klimapanel IPCC.

 

NY ENERGISTRATEGI

Derfor fremlagde EU i sommer også sit bud på en ny energistrategi for tilpasning til klimaforandringer.

 

Overskriften er her ønsket om en reduktion af drivhusgasser med 55% frem mod 2030. Et mål, der også gælder byggeriet inkl. reduktion af aircondition og overophedning. Og et tiltag, som non-profit organisationen Es-So, European Solar Shading Organisation, byder velkommen på solafskærmningens vegne.

 

150 mio. mennesker i for varme eller kolde bygninger
100 mio. mennesker i EU døjer med varme bygninger, mens 50 mio. lider under kolde bygninger. Det anslår Es-So og peger på nødvendigheden af en seriøs indsats for mere energivenligt byggeri, på de alvorlige risici ved hedebølger og brugen af god, styret solafskærmning som holdning til EU-forslaget:

 

”Millioner af mennesker lider under overophedning, hvilket gør tilpasning af bygninger til en nøglefaktor for folkesundheden”, fremhæver Es-So, og fortsætter:

 

”Bygninger kan tilpasses klimaforandringer takket være dynamisk solafskærmning til vinduer. Ved at forhindre overophedning tilpasser dynamisk solafskærmning bygningen til de nuværende og fremtidige klimaforhold og reducerer samtidig den aktive køling betydeligt. Dynamisk solafskærmning skal være et obligatorisk værktøj til fremtidssikring af bygningerne.”

 

Læs også: Intelligent styring af solafskærmning giver bedre indeklima i hele bygningen

OVEROPHEDNING ER DEN STØRSTE TRUSSEL I VORES BYGNINGER

Kun 10% af bygningerne i EU er i dag i energiklasse A og B, mens næsten 75% ligger i klasse D og E ifølge Es-So. Her fremhæver man den akutte nødvendighed af at tilpasse bygningerne for at minimere antallet af alvorlige sygdomme såsom hjerte-kar, diabetes og Alzheimers.

 

Overophedning er den største trussel i forhold til disse risici ifølge Es-So, der henviser til franske forskeres forventninger om hedebølger på over 80 dage med temperaturer på over 34 grader dag og nat i Frankrig fra 2070.

 

Klimatilpasningen skal derfor indarbejdes fuldstændigt også i byggeriet, da overophedning påvirker både helbred og komfort foruden energiforbruget markant, når vi bruger mere end 90% af vores tid indendørs, konkluderer Es-So.

 

Es-So er en non-profit organisation, der fungerer som paraplyorganisation for de professionelle solafskærmningsforbund i europæiske medlemslande. Der er ikke etableret et nationalt solafskærmningsforbund i Danmark, men til trods herfor må det forventes, at danske bygherrer, arkitekter og ingeniører m.v. har interesse i fokus på vigtigheden af særligt udvendig solafskærmning, på energi og på indeklimaoptimering.

 

Læs mere om styring af udvendig solafskærmning med systemet sunsync™ og få gode råd til solafskærmning her. 

 

Læs også: Gode råd til solafskærmning: Hold varmen ude og energien nede med ét greb

Vil du kontaktes af en rådgiver?

Om du er privat eller professionel, vil vi altid gerne tage en uforpligtende snak om dit projekt. Udfyld formularen herunder og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt. Ellers er du altid velkommen til at ringe til os på 7015 4055.