På sporet efter morgendagens energivenlige huse

Set i krystalkuglen er den udvendige udgave den klart mest energieffektive form for solafskærmning til fremtidens byggeri. Både i forhold til indeklima og energiforbrug. Men det arkitektoniske fokus er stadig uskarpt.

December 2021

Fotos: Scandi Byg A/S

Vidste du, at en fornuftig udvendig solafskærmning kan reducere en bygnings energiforbrug med op til 30%? Og betyde højere koncentrationsevne og større velvære for medarbejdere eller husets beboere?

 

Det er ikke for at nedskrive indvendig solafskærmnings gode effekter. Men gardiner, indvendige persienner osv. har først og fremmest deres store styrker i forhold til blænding for solen, æstetik og helt lokal varmenedsættelse på kontorstolen ved vinduet.

 

Men hvis vi skal flytte noget i forhold til klima, indeklima, bæredygtighed og fremtidens grønne bygning i det store billede, så hører udvendig solafskærmning med til fortællingen.

 

Læs også: Et modsvar til energipriser på himmelflugt

 

ARKITEKTENS FORNEMMELSE FOR FACADER

Når arkitekterne indleder designs af bygningsfacader starter det hver gang med en ønskeliste og en prioriteringsliste. Her er det afgørende spørgsmål altid hvor meget varme, der kommer ind i huset, da køling er en meget stor del af bygningens koncept.

 

Det er heller ingen hemmelighed, at skandinavisk arkitektur længe har været svært begejstret for store glasarealer. Hvilket fortsat giver udfordringer i forhold til overophedning, energiforbrug, indeklima og komfort:

 

• Arkitekterne er glade for de store glaspartier, fordi de skaber den eftertragtede forbindelse mellem ude og inde. Men når man insisterer på meget glas, kommer man ikke uden om solafskærmning, påpeger Henning Larsen Architects’ Steen Elsted Andersen, Head of Facade Design, MSc Facade Engineering, der ofte forsøger at påvirke arkitekterne til at tænke den udvendige solafskærmning ind fra starten.

 

SÆNK ENERGIFORBRUGET OG UNDGÅ GREENWASHING

Med en let omskrivning af en klassisk, snublende romantitel, så er vi med andre ord på sporet efter – ikke den tabte – men den næste tid og en grønnere epoke med bl.a. udvendig solafskærmning, som jo ikke kommer til at løse vores omfattende udfordringer med energi og indeklima alene. Langt fra.

 

Men alt tyder på, at den er et uomgængeligt og vigtigt skridt på vejen:

 

• Når vi taler energieffektivitet og visionen om fremtidens mere bæredygtige byggeri, så er udvendig solafskærmning klart at foretrække. Den forhindrer, at selve bygningen bliver overophedet og holder varmen væk inde i huset, fortæller Ejvind Larsen Degn, produktchef hos Fischer Group, og uddyber:

• Den bidrager væsentligt til et bedre indeklima i hverdagen. Og den kan betyde op mod 20-30% energireduktion, ikke mindst i moderne, nordisk arkitektur med store glasarealer eller i nyere, tætte lavenergihuse.

 

Et andet aspekt er, at der fortsat er en vis portion ubalanceret greenwashing i spil i mediebilledet. Hvis vi f.eks. taler om en indvendig dug til solafskærmning, så er det måske ikke voldsomt afgørende, om den reducerer 75% eller 65% af solens stråler.

 

Det handler stadig om decimaler i temperaturforskel, og der er stadig primært tale om blænding og helt lokal varmenedsættelse. Så glemmer vi den større sammenhæng.

 

Se også brochure om udvendig solafskærmning

 

FOKUS PÅ ENERGI OG INDEKLIMA

Senest har EU fremlagt en ny strategi for reduktion af energi frem mod år 2030, der naturligvis også vil få konsekvenser i byggeriet. En strategi, som det europæiske solafskærmningsforbund Es-So hilser velkommen:

 

• Bygninger kan tilpasses klimaforandringer takket være dynamisk solafskærmning til vinduer. Ved at forhindre overophedning tilpasser dynamisk solafskærmning bygningen til de nuværende og fremtidige klimaforhold og reducerer samtidig den aktive køling betydeligt, skriver Es-So i en pressemeddelelse.

 

Der findes ikke et nationalt solafskærmningsforbund i Danmark, men trods dét må det forventes, at danske bygherrer, arkitekter og ingeniører m.v. har interesse i fokus på vigtigheden af særligt udvendig solafskærmning, på energi og på indeklimaoptimering.

 

BÆREDYGTIGHED SKAL SES I DET STORE BILLEDE

Reel bæredygtighed omfatter både sociale, økonomiske og miljømæssige aspekter. Det kalder på arkitektonisk helhedstænkning.

 

Fordi det ikke er nok, at en del af en bygning er grøn eller har et smukt materiale på overfrakken. Det er hele vejen rundt og set ud fra den komplette livscyklus.

 

Og i den sammenhæng er udvendig solafskærmning en mindre, men uomgængelig og vigtig del af løsningen for fremtidens grønne bygning.

 

Både af hensyn til energiforbruget, til indeklimaet og økonomien. Og ikke mindst af hensyn til menneskers velvære, når vi nu bruger 30-40% af al vores energi på verdens huse og 90% af vores liv inde i dem.

 

Læs også: Hold varmen ude og energien nede med ét greb

Vil du kontaktes af en rådgiver?

Om du er privat eller professionel, vil vi altid gerne tage en uforpligtende snak om dit projekt. Udfyld formularen herunder og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt. Ellers er du altid velkommen til at ringe til os på 7015 4055.