DOKK1, AARHUS

Løsninger til livet udenfor og roen indendøre. Der var ingen standardløsninger, men masser af tests og tålmodighed, da Fischer lavede gardiner og solafskærmning til DOKK1’s mange forskellige brugere og behov i samarbejde med Schmidt Hammer Lassen Architects.

0 / 0

Bygherre: Aarhus Kommune
Hovedentreprenør: NCC Construction Danmark A/S
Arkitekt: schmidt hammer lassen architects
Produkter: 400 rullegardiner i special mål, 300 m afskærmningsgardiner, 1.400 m mørklægningsgardiner, 1.800 m2 ovenlysafskærmning, 60 akustikscreens, styringsløsninger
Levering: 2015 

DOOK1 er Skandinaviens største offentlige bibliotek og del af en helt ny generation af moderne biblioteker, der byder på meget mere end bøger. Det 35.600 m2 store hus, tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects, ligger i Aarhus havn og er ligeså meget bygning som byrum,  der inviterer byens borgere og turister til at bruge hele havnearealet.

DOKK1 har glasfacader i to etager fra gulv til loft. Rundt om hele den første etage er der et betondæk med legeelementer og opholdsmuligheder for børn og voksne. På den anden side af glasfacaden skal der samtidig være ro til fordybelse i biblioteket, studie- og læsesale samt koncert- og udstillingssale.

”Ud over de indeklimamæssige krav til solafskærmningen, var der derfor også et behov for at løse de to modsatrettede behov mellem det livlige udeareal og de rolige rum inde i bygningen,” siger projektets hovedarkitekt MAA Philip Brinch Sørensen, Schmidt Hammer Lassen Architects.

Valget faldt på en kombination af indvendige rullegardiner og tekstile afskærmningsgardiner til alle de store glasfacader. På grund af bygningens skala går både rullegardinernes og afskærmningsgardinernes dimensioner langt ud over standardmål. De største af de i alt 400 rullegardiner måler 4,5 x 6,5 meter, og nogle af afskærmningsgardinerne går op til seks meters højde.

Test og tålmodighed skaber resultater

I jagten på den absolut bedste løsning testede Fischer og Schmidt Hammer Lassen Architects en række mock-ups, prøvesyninger og fik samtidig optimeret produktionsmetoderne. Sammen afprøvede de også gardinophæng i flere måneder for at sikre, at stoffet ikke strakte sig i de lange længder, før de kunne være sikre på, at arkitekternes visioner og tanker om brug af tekstiler, som matcher bygningens størrelse kunne realiseres.

Vi ønskede rullegardiner, der i dimensioner passede til de store vinduesflader, så vi undgik at dele et gardin i to og på den måde ”skære” facaden over, når gardinet er nede. Det lykkedes, og vi har nu en enhed, som skaber sammenhæng med arkitekturen. Udfordringen omkring styringen af de store rullegardiner i en ganske lille skinne er også løst

”Tekstilerne af tyk, blød uld hænger nu flot uden at svaje eller strække sig. Gardinerne er med til at forme og samle rummene, og den tykke uld bløder de hårde og minimalistiske materialer op. Den store volumen tekstil giver en kontrast til glasset, stålet og betonen og giver rummene karakter samtidig med, at de understreger arkitekturen og den store rumhøjde.” 

 

Skala, bredde og fleksibilitet i brug 
Når en bygning er udstyret med seks store ovenlys – nogle steder med arbejdspladser lige nedenunder - er det altafgørende, at solafskærmningen fungerer optimalt. Med speciellavede motoriserede foldegardiner til et areal på 1.800 m2 har DOKK1 fået en løsning, der sikrer et godt indeklima uden at kræve meget vedligehold.

Andre løsninger til Aarhus nye varetegn inkluderer mørklægningsrullegardiner indbygget i loftfriser, mørklægningsgardiner med akustisk effekt og afskærmningsgardiner i let, diskret tekstil og ikke mindst indbyggede akustikscreens i multisalen, hvor der holdes koncerter og foredrag. Al styring er naturligvis motoriseret og integreret i bygningens CTS-styring.

 

”Jeg synes, at hele entreprisen er lykkedes rigtig godt. Alle processerne har krævet et omfattende koordineringsarbejde, og samarbejdet med Fischer har heldigvis været præget af stor fleksibilitet. Uanset hvilken udfordring, vi løb ind i, var der vilje til at finde de rigtige løsninger,” fastslår Philip Brinch Sørensen. 

Vil du kontaktes af en rådgiver?

Om du er privat eller professionel, vil vi altid gerne tage en uforpligtende snak om dit projekt. Udfyld formularen herunder og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt. Ellers er du altid velkommen til at ringe til os på 7015 4055.

SE FLERE CASES