RAMBØLLS HOVEDKVARTER

Sunsync i vestenvinden.

0 / 0

Bygherre: PFA Ejendomme
Arkitekt: Transform ApS og Pluskontoret Arkitekter A/S
Ingeniør: Rambøll A/S
Totalentreprenør: CASA A/S
Produkter: 400 zip screens, system 95 og system 125 og 423 indvendige rullegardiner. Styringskonceptet sunsync™ 200
Levering: 2017
Foto: Rasmus Hjortshøj

Der blev tænkt vindstabil solafskærmning ind fra start, da Rambølls nye domicil i Esbjerg skulle projekteres. Byggeriet har netop fået en DGNB guld certificering, den højeste standard indenfor bæredygtigt byggeri. 

Midt imellem by og havn i Esbjerg ligger Rambølls nye domicil på 13.000 m2. Med tre vinger, der samler sig om et atrium i midten, rummer bygningen Rambølls tre hovedområder: vindenergi, konstruktion og olie/gas.

 

”Vi tænkte solafskærmningen ind meget tidligt i designprocessen, da vi ønskede et fuldt integreret design, som kunne give et helhedsindtryk af facaderne. Det har vi opnået. Når solafskærmningen er nede, går den i ét med facaden, og når den er oppe, er den slet ikke synlig,” fortæller projektleder og konstruktør Lars Povlsen, fra Transform, der er arkitekterne bag byggeriet, og tilføjer:

Vi har valgt zip-screens, fordi der er brug for vindstabil solafskærmning i Esbjerg. Solafskærmningen er i øvrigt også sikret mod for stærk blæst ved tvangsoprulning.

Screens lever op til bæredygtige krav og giver point til DGNB certificering

En certificering er et kvalitetsstempel, og bygherrer stiller oftere og oftere krav om, at et byggeri bliver certificeret. Således også med Rambølls bygherre, PFA Ejendomme, der gik efter guldet og fik det, blandt andet takket være de valgte screens fra Fischer.

”DGNB er et holistisk certificeringssystem, der kigger på tværs af mange forskellige parametre,” siger Gitte Gylling H. Olesen, chefspecialist og DGNB auditor hos Rambøll. ”De valgte screens bidrager positivt med point på alle parametre undtagen brand, da screendugen indeholder pvc. Løsningen kan blandt andet justeres efter behov, hvilket har stor betydning i forhold til det oplevede indeklima og brugerens selvbestemmelse, ligesom man kan opnå den fornødne afskærmning samtidig med, at fornemmelsen af omgivelserne og vejret udenfor bevares.”

Fischer har i øvrigt fået vurderet sine screens i forhold til både DGNB, og andre certificeringer som LEED og BREEAM, og kan derfor dokumentere, at de lever op til en række bæredygtige krav og dermed bidrager med point til bygningens certificering. En stor fordel i projekteringen, siger Gitte Gylling H. Olesen. 

”Hvis man har nogle sammenlignelige produkter, der rent teknisk og funktionsmæssigt lever op til de samme ting, vil man med meget stor sandsynlighed vælge det produkt, der kan dokumentere produktets bidrag til certificeringen. Det letter arbejdet for projekteringsteamet, som ellers selv skal ud på markedet og undersøge de forskellige produkter.”

Et intelligent styringssystem med plads til forskellighed

Rambøll valgte det skalerbare og intelligente styringsstyem sunsync™, som Fischer har udviklet i samarbejde med sit søsterselskab Blendex A/S. Konceptet kan skaleres og programmeres, så det imødekommer den enkeltes behov og fås i fire versioner, fra den analoge klassiske og til den teknologisk avancerede. Rambøll har valgt sunsync™ 200, som er velegnet til mellemstore og store anlæg, fordi systemet lever op til de fleste krav, man har til en moderne styring. 

Rambølls domicil har mange facader, og solafskærmningen kan tilpasses individuelt til hver facade. Systemet er programmeret og styret fra centralt hold, men det forhindrer ikke medarbejderne i at overstyre lokalt.

”Vi havde brug for et styringskoncept, der er så intelligent, at selv om vi har anlagt en styringsstrategi, hvor solafskærmningen kører op, når vi har brug for at lukke gratis solvarme ind, så kan brugeren stadig overstyre. Den enkeltes ønske og behov vejer hele tiden tungest. ”Det er et positivt aspekt, at hver medarbejder kan have indflydelse på eget indeklima. Det giver en større tilfredshed i arbejdsdagen,” siger Per Fristrup Qvist”

Sunsync™ giver mulighed for at nulstille systemet i løbet af dagen efter behov, fx om morgenen, til frokost, og igen til fyraften. Styringskonceptet har desuden en del funktioner, som tidligere har ligget eksternt på et CTS-system, ligesom sunsync™ også kan kommunikere med andre systemer.

Som styringskoncept har sunsync™ generelt en række fordele,” mener Per Fristrup Qvist. ”Konceptet kan fx anvendes, hvis en bygning ikke er udstyret med et CTS-system eller andre intelligente systemer. Det er også rigtig godt, at sunsync™ er udviklet i en række versioner, så man har mulighed for at vælge lige netop det styringsniveau, bygningen har brug for.

Screens integreret i facadeudtryk

Facaderne er beklædt med aluminium eloxeret i forskellige farver, og alle undtagen den nordlige facade er blevet udstyret med solafskærmning i form af standard zip-screens, der i samarbejde med arkitekterne blev tilpasset bygningens design.

Solafskærmningen er indbygget, og både dækkasser og rammer er eloxeret i farver, der matcher facadens udtryk.

Rambøll valgte også at kombinere den udvendige solafskærmning med indvendige rullegardiner, som dels hindrer blænding i skærme, dels kan anvendes på dage, hvor vestenvinden bliver for kraftig.

PRODUKTER I DENNE LØSNING

PRODUKTER I DENNE LØSNING

Vil du kontaktes af en rådgiver?

Om du er privat eller professionel, vil vi altid gerne tage en uforpligtende snak om dit projekt. Udfyld formularen herunder og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt. Ellers er du altid velkommen til at ringe til os på 7015 4055.

SE FLERE CASES