Solafskærmning som fremtidens førstevalg

Nyt internationalt studie sammenligner for første gang direkte solafskærmning med aircondition i forhold til energi og indeklima.

April 2022

Solafskærmning kan reducere energiforbruget i europæiske bygninger med op til 60% omkring år 2050. Forebygge 100 mio. tons CO2-emissioner. Og spare 285 mia. Euro ifølge den nye undersøgelse.

 

Anerkendte Guidehouse står bag studiet, der for første gang direkte sammenligner betydningen af solafskærmning med aircondition i forhold til energi og indeklima. Og det lander altså med en klar indikation af udfaldet.

 

Læs også: Et modsvar til energipriser på himmelflugt

 

 

SKYHØJE ENERGIPRISER VS. LANGSIGTET TÆNKNING

Fremskrivningerne viser her, at vi får brug for mere og mere køling i fremtidens Europa.

Klimaforandringer går hånd i hånd med højere temperaturer og længerevarende, mere intense hedebølger.

 

Det forventes således, at vi får brug for 60% mere køling i Europas bygninger i fremtiden ifølge undersøgelsen.

 

Men aktiv køling er en dyr, nu-og-her og stærkt energiforbrugende løsning. Mens smart solafskærmning monteret på ydersiden af bygningen er markant energireducerende, langtidsholdbar og indeklimavenlig.

 

Bygninger er den største energiforbruger i Europa
Når energipriserne samtidig er på himmelflugt, og vi omlægger til andre energiformer, bliver de langsigtede fordele ved en fornuftig udvendig solafskærmning iøjnefaldende.

 

Ikke kun målt på energieffektivitet, men også set som en mere stabil følgesvend i forhold til økonomi og bundlinje, indeklima og velvære indendørs.

 

"Bygninger er i dag den største energiforbruger i Europa. De bruger 40% af vores energi og står for 36% af drivhusemissionerne. Dette studie viser, at der ikke må være flere forsinkelser, og at solafskærmning må være førstevalget i kampen mod overophedning i bygninger.”

Det udtaler Anders Hall, præsident for det europæiske nonprofit solafskærmningsforbund ES-SO, i en pressemeddelelse som reaktion på undersøgelsen fra Guidehouse.

 

FORSKELLIGT FOKUS I DANSK VS. INTERNATIONALT STUDIE

Mens en nylig dansk rapport fremhæver mere udluftning, frisk luft og ventilation som vejen frem for et bedre indeklima i landets skoler, så ligger vægten i det nye internationale studie altså et helt andet sted.

 

På passiv energi som styret solafskærmning, der både kan betyde store energireduktioner og forbedret indeklima. Ikke kun i skolerne, men i Europas bygninger generelt.

 

Udluftning, frisk luft, ventilation og solafskærmning er ikke hinandens modsætninger. Og udvendig solafskærmning kommer langt fra til at løse udfordringerne alene på vejen mod mere bæredygtighed og den grønne omstilling. Men den er påviseligt og mere end nogensinde en uomgængelig nødvendighed på vejen mod den grønne omstilling.

 

Bag det nye internationale studie står Guidehouse, der gennem årtier har fungeret som rådgiver for både statslige og kommercielle markeder over hele verden

 

Studiet er udarbejdet for ES-SO, det europæiske nonprofit solafskærmningsforbund med base i Bruxelles

 

Den danske undersøgelse ”Masseeksperiment 2021” blev arrangeret af Astra, udviklet i samarbejdet med DTU BYG og finansieret af Realdania

 

Læs også: Fremtidens grønne bygninger har udvendig solafskærmning

Vil du kontaktes af en rådgiver?

Om du er privat eller professionel, vil vi altid gerne tage en uforpligtende snak om dit projekt. Udfyld formularen herunder og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt. Ellers er du altid velkommen til at ringe til os på 7015 4055.