Bestseller, Aarhus: Indvendige rullegardiner

Bygherre: Bestseller
Entreprenør: M.T. Højgaard
Arkitekt: C. F. Møller A/S
Produkter: 1300 indvendige rullegardiner med specialstof, LON-relæer samt special-udviklet styreboks
Levering: 2015 

Foto: Thomas Mølvig

Solafskærmningen understøtter bygningens æstetik

Bestsellers nye 20.000 m2 store domicil markerer indgangen til den nye, urbane bydel på Aarhus’ havnefront. Komplekset består af en række bygninger, der ligger forskudt i forhold til hinanden og er forbundet af forskellige udvendige terrasser og taghaver.

Bygningen rummer omkring 800 arbejdspladser, showrooms, auditorium, fotostudier, en storkantine samt faciliteter til modeshows og konferencer.

Ikke meget plads 

C. F. Møller har arbejdet med to principper for facaderne. Nord og syd er beklædt med natursten – en stringent løsning med søjler og bjælker, som indrammer de dybe vinduesnicher. Øst og vest er rene glasfacader omkranset af natursten.

”Målet har været at skabe nogle meget enkle facader, hvor det ved de naturstensbeklædte facader blandt andet har været afgørende at fastholde de meget slanke profiler helt ud til de yderste hjørnesøjler. I forhold til glasfacaderne var det vigtigt, at etageadskillelserne ikke kom ud i facaden. Vi har derfor presset tingene til det yderste, og det gav ikke meget plads til at placere solafskærmningen og få den dækket ind,” fortæller arkitekt MAA Jens Fjord Thomsen, C. F. Møller, og tilføjer:

”Vores store udfordring var at integrere solafskærmningen, så den ikke skæmmer facaderne, men falder naturligt ind. Det gav rigtig meget koordinering på byggepladsen, men det lykkedes fint”.  

Ændrer ikke arkitekturen

Det var en vigtig præmis at fastholde arkitekturens enkelhed, derfor faldt valget på indvendige rullegardiner som solafskærmning. De er ikke specielt synlige udefra og giver dermed ikke markante ændringer af facaden, selv om de er nede. 

”Indvendig solafskærmning er naturligvis ikke så effektiv som en udvendig løsning, men i dette tilfælde vægtede man æstetikken og arkitekturen højere,” siger Jens Fjord Thomsen.

De 1300 rullegardiner er produceret i en speciel dug, der, på trods af, at det er kunststof, har et meget klart udtryk af en naturlig vare som fx hør.

”Vi anbefalede dette stof på grund af dets egen flotte karakter. Ligesom gardinets mørke farve gør det muligt for medarbejderne at nyde udsigten, selv om rullegardinet er i brug.”

Solafskærmningens styresystem er leveret med LON-relæer og integreret i bygningens CTS-styring. I den daglige drift styres solafskærmningen fra touch-paneler, monteret i væggene, hvorfra medarbejderne selv kan betjene systemet efter behov. 

”Et par gange om dagen kører solafskærmningen automatisk op, hvorefter brugerne selv kan justere den igen. Dette er for at forhindre, at rullegardinerne hele tiden er nede. Når brugerne forlader et rum, vil de ofte glemme at køre rullegardinerne op,” forklarer Jens Fjord Thomsen.

Koordineret med brandmeldingssystemet

Solafskærmningen er índbygget i loftet med inddækningskasser i forskellige faconer, og når rullegardinerne er kørt ned, dækker de for røgudluftningen, som er placeret i facaden.

”Det betyder, at solafskærmningen skal leve op til de skrappe regler for brandventilation, ” siger projektdirektør Morten Jensen, M.T. Højgaard, og fortsætter: ”De omfatter blandt andet brandsikre kabler, speciel overvågning, integration i brandmeldingssystemet samt en motor, der lynhurtigt kan køre rullegardinerne op ved alarm, hvilket maksimalt må tage 10 sekunder.” 

Fischer udviklede en speciel styreboks, der håndterer en sådan situation og dermed sikrer, at alle regler bliver overholdt. Morten Jensen påpeger, at opgaven blev løst helt tilfredsstillende og tilføjer, at samarbejdet med Fischer i øvrigt fungerede godt.

”Fischer agerer som en professionel og ansvarlig samarbejdspartner, der leverer god kvalitet til den aftalte tid. Alle udfordringer bliver løst med fleksibilitet.” 

Download casen