Generationernes Hus, Aarhus

Generationernes Hus er et moderne bud på at samle flere generationer under samme tag.
Huset er indrettet med både pleje- og ældreboliger, daginstitution, handicapboliger samt familie- og ungdomsboliger. Tilsammen skal de forskellige boformer danne grundlag for visionen om at skabe et værdifuldt fællesskab. Fischer har leveret udvendig solafskærmning og gardiner til projektet.

Generationernes Hus skal rumme mange forskellige mennesker såsom studerende, børn, ældre, demente og mennesker med handicap. Den arkitekttegnede bygning mellem havnekanalerne på Aarhus Ø er 27.605 etagekvadratmeter og bliver base for omkring 500 menneskers hverdag.

Fællesområder, der oser af hjem
I huset findes der flere fællesområder for bygningens beboere og besøgende. I stueetagen er der blandt andet en café og i takt med, at man bevæger sig op gennem etagerne finder man små møblerede nicher på gangarealerne. Det er Baks Arkitekter, som står bag indretningen af alle husets fællesområder.

”Vi er lykkedes med at skabe nogle øer, der oser af hjem. Det har vi gjort ved at bruge forskellige møbler og udsmykning som billeder, planter og tørrede blomster, som understreger det hjemlige. Det er jo et hus, som også skal kunne rumme nogle lidt udsatte personer som ældre, demente og mennesker med handicap udover eksempelvis unge mennesker. Så hele indretningsprojektet har i høj grad handlet om, at denne gruppe skal kunne orientere sig og føle tryghed. Netop derfor har vi arbejdet rigtig meget med at skabe besjæling i indretningen,” fortæller Thinne Schubert, som er designansvarlig ved Baks Arkitekter.

I fællesområderne hænger de rumhøje tekstiler ikke foran vinduerne, men som et dekorativt element på betonvæggene. Formålet med dette valg er at tilføre en dimension af sanselighed og tekstur til den rå arkitektur.

”Vi oplevede, at bygningens overflader var meget hårde. Derfor fandt vi ret hurtigt ud af, at vi ville arbejde med organiske materialer og brugte træmøbler stort set alle de steder, vi arbejdede. I tekstilerne søgte vi også et relativt afslappet og organisk udtryk. Farvemæssigt skulle gardinerne passe sammen med egetræsmøblerne. Det er på den baggrund, vi har valgt gardinernes lidt karrygule farve. Miljøerne er på den måde blevet harmoniske, rolige, varme og hyggelige, hvilket har været toneangivende,” forklarer Thinne Schubert.

Plejeboliger med et organisk udtryk
I husets plejeboliger går det organiske udtryk igen. Det er arkitekt ved Aarhus Kommune, Sundhed og Omsorg, Charlotte Lemme, der har indrettet plejeboligernes spise- og opholdsstuer.

”I indretningen af plejeboligerne har jeg forsøgt at lægge mig lidt op ad Baks Arkitekters farvevalg for at skabe en sammenhæng i huset. Inventaret er holdt i naturfarver, som spænder fra rødbrune til orangebrune og gyldne nuancer. Desuden har jeg farvesat mange af væggene, og derfor har jeg nedtonet gardinernes farve. Gardinerne tilfører rummene et taktilt og organisk udtryk, og i dette tilfælde måtte de gerne have en lidt grov struktur, da det generelt er et råt hus med meget beton. Gardinerne i plejeboligerne er også valgt ud fra, at materialet skulle være modstandsdygtigt og leve op til brandkravene, derfor blev det Ginger fra Kvadrat,” fortæller Charlotte Lemme.

I plejeboligerne hænger gardinerne foran vinduerne. Her har de en vigtig afskærmningsfunktion, særligt når det er mørkt udenfor, og der opstår refleksion i ruderne.

”Der er behov for afskærmning i plejeboligerne. Kvadrats tekstil Ginger er forholdsvis gennemsigtigt, så gardinerne hjælper ikke voldsomt meget mod sollys, men her suppleres de af den udvendige solafskærmning. Gardinerne har dog en vigtig afskærmningsfunktion i forhold til de mørke vinduesflader, der opstår, når det er mørkt udenfor. Refleksionen i ruderne kan få borgerne til at føle sig utrygge, derfor betyder det meget at kunne trække et gardin for vinduerne,” forklarer Charlotte Lemme.

Gardinvalget i plejeboligerne kan også sættes i relief til Aarhus Kommunes store fokus på bæredygtighed.

”Gardinerne er klassiske, holdt i neutrale farver og af god kvalitet. Man kan sige, at det er en bæredygtig tanke at vælge tekstiler, som der ikke er behov for at udskifte hurtigt igen,” afslutter Charlotte Lemme.

I Generationernes Hus er de første beboere flyttet ind. Fællesområderne samt flere af spise- og opholdsstuerne i plejeboligerne er derfor allerede taget i brug og danner nu ramme om det fællesskab, som bygningen lægger op til.


Produkter: Ca. 420 stk. zipper 105i, sunsync™ 240 automatik, mørklægningsanlæg i kassette 125 og gardiner fra Kvadrat.
Bygherre: Sundhed og Omsorg, Børn og Unge, samt Sociale Forhold og Beskæftigelse, Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening.
Bygherrerådgiver: Arkitema Architects og Niras.
Totalentreprise: JFP - Jørgen Friis Poulsen A/S.
Arkitekt: RUM og ERIK arkitekter A/S.
Ingeniør: Sweco Danmark A/S.
Indretning: Baks Arkitekter og Aarhus Kommune.
Levering: 2020/2021